Parweb - Parterapi På Nett - Logo

Er det sunt å krangle i parforhold?

Par krangler med ryggen til hverandre

Hvis man kan krangle på en konstruktiv måte vil det styrke forholdet i det lange løp

Gjøres på en destruktiv måte, vil kranglene skade forholdet ditt. Vedvarende destruktiv krangling vil gjøre det vanskelig å legge en plan for å komme fremover.

Det kan være vanskelig å forhandle når du står midt i en konflikt med partneren din. I denne teksten går vi gjennom hvordan du kan begynne å håndtere destruktive krangler og diskusjoner i parforholdet ditt.

Lærte du å krangle i oppveksten?

Det kan være nyttig å reflektere over oppveksten og finne ut hvordan du oppfattet krangling som barn. Når du har reflektert over dette kan du fortelle partneren din om følelsene og tankeprosessen rundt en krangel. Forsøk å forklare hvorfor du reagerer som du gjør midt i en uenighet.

Sunne krangler

Selv om man befinner seg midt i en konflikt er det fortsatt mulig å være en omtenksom og kjærlig partner.  En krangel eller diskusjon kan være et tegn på at dere ikke er likegyldige, men at dere ønsker å få forholdet til å fungere. Imidlertid må håndteringen av en krangel behandles med varsomhet dersom man ønsker å få slutt på gjentakende diskusjoner.

Konfronter problemet

Å beholde dine bekymringer og problemer for deg selv vil bare føre til at de dukker opp mer intenst i fremtidige diskusjoner.

Selv om det du vil diskutere er ubehagelig er det viktig at du ikke prøver å utsette samtalen. Hvis man ikke snakker om et problem kan det føre til aggressiv oppførsel fra begge parter, som igjen vil lede til uenighet og spenning.

Kjenn utløserne

Hvis du er oppmerksom på temaene som gjør at du går inn i argumenterende modus, vil det hjelpe deg å få kontroll på følelsene dine. Og dersom du også gjør partneren din oppmerksom på at visse temaer er vanskelig for deg å snakke om, kan det gjøre situasjonen mindre stressende når den vel oppstår.

Bestem grunnreglene

Det kan være bra å bli enig om noen regler for diskusjoner og krangler. Det gjør at mye av usikkerheten rundt forsvinner. Redselen for å gå inn i en diskusjon eller krangel kan minimeres dersom man vet at det er noen retningslinjer å forholde seg til for begge parter.

Forståelse for at man kanskje trenger en pause i diskusjonen kan også bidra til at konfliktene løses mindre smertefullt for alle parter.

En mann holder en kvinne

Hold deg på sporet

Det kan være utfordrende, men prøv å hold deg rolig og fokusert i en diskusjon eller krangel.

For å forhindre at situasjonen eskalerer, kan det være smart å skrive en liste med punkter med ting du vil ta opp. Hvis du syns det er vanskelig å kontrollere følelsene dine i en krangel kan det være lurt å vurdere parterapi for å lære deg noen verktøy. Disse kan hjelpe deg med å kontrollere følelser som sinne og frykt.

Gjenkjenn mønstre

Hvis du oppdager et mønster og gjentagende tematikk, prøv å legg merke til hva som utløser dette problemet. Når man er bevisst på utløsende faktorer kan man lage en handlingsplan for å unnvike at de samme kranglene kommer igjen og igjen.

Anerkjenn

Selv om du ikke er enig med partneren din er det viktig å vise at dennes mening betyr noe. Hvis man viser at begge parter fortjener å bli lyttet til og forstått, vil dette bidra til et forhold der ingen av dere er redd for å ta opp et problem.

Ved å validere hverandre emosjonelt bidrar man til å bygge tillit og ærlighet mot hverandre i fremtidige krangler og diskusjoner.

Tydelighet

I en diskusjon er det viktig at man er tydelig og blir forstått. Still spørsmål for å forsikre deg om at du ikke misforstår partnerens intensjon. Hvis du stiller spørsmål når partneren din er ferdig å snakke viser du at du har lyttet til og hørt partneren din.

Unngå fornærmelser

Unngå så godt det går å slenge med leppa. Det kan få deg til å føle deg bedre i øyeblikket, men det vil ikke gjøre noe annet enn skade. Hvis krangelen kommer til dette punktet er det bedre at du melder fra at du ønsker en pause i stedet for å la irritasjonen ta over. Ved å ta en pause får man situasjonen litt på avstand og kan tenke seg om før man sier noe.

Si unnskyld

Avslutningen på diskusjonen eller krangelen burde alltid være en unnskyldning og en anerkjennelse av hvordan begge parter har blitt såret. Ulike mennesker reagerer på og trenger ulike unnskyldninger. Nøkkelen er å lære seg hvordan man tar imot og gir en unnskyldning.

Par holder hendene opp mot solen

Hvis du har hatt problemer med å håndtere diskusjoner eller krangler i forholdet ditt kan du få hjelp av Parweb. Parweb er en nettbasert tjeneste som tilbyr parterapi i form av introduksjonsvideoer og veiledning.

Oppdag hvordan Parweb kan hjelpe deg å håndtere krangler på en sunn måte og på denne måten styrke forholdet ditt.

Flere artikler om forhold
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?

Å finne tilbake til hverandre etter depresjon kan være veldig vanskelig. Les denne artikkelen for tips og øvelser du kan bruke.

Hvorfor er man utro
Hvorfor er man utro?

Lær mer om hvorfor man er utro og hva som forårsaker utroskap og hvordan du og partneren din kan redde forholdet deres sammen.

Hvordan søke om online parterapi | Parweb
Hvordan søke om online parterapi?

Mange av oss har veldig mange motstridende følelser og tanker om parterapi. Her er noen tips til deg som vurderer online parterapi.

Registrer deg og invitér din partner i neste steg