Parweb - Parterapi På Nett - Logo

Hvordan påvirker personligheten sexlivet?

Ulik personlighet påvirker måten vi tenker på og oppfører oss. Dette vil videre påvirke hvordan vi har det i selskap av andre og med oss selv. Hvilken personlighet vi har påvirker sexlivet vårt og hvordan vi har det sammen med partner, mener vår psykolog Andreas Løes Narum.

Han mener også at ulike personlighetsfaktorer kan påvirke hvilken risiko vi har for å være utro, om vi tør å dele våre seksuelle preferanser med partneren vår og om vi liker rutine-sex eller heller vil ha det variert. For å forstå hverandres personlighet bedre kan man velge å gjennomføre en personlighetstest. Personlighetstesten som er tilgjengelig er basert på personlighetsmodellen Big Five da det er den modellen det er gjort mest forskning rundt.

Par som klemmer i en innsjø


Et spørsmål, eller påstand, kan i en slik personlighetstest være; «Jeg tar oppgaver alvorlig» hvor svaret vil være en gradering av hvorvidt dette stemmer.

Ifølge Andreas Løes Narum har disse testene flere spørsmål for å måle hver av de fem faktorene i Big Five, og spørsmålene må være entydige og lette å forstå.I grove trekk kan de fem faktorene påvirke oss seksuelt.

Svaret på overnevnte spørsmål vil fortelle noe om hvorvidt du er en person som prøver å gjøre en god innsats. Dette henger sammen med personlighetstrekket som på norsk kalles kontroll eller det som på engelsk går under navnet «Conscientiousness». Hvis du er en person som tar oppgaver alvorlig og alltid fullfører, er du mer grundig som person. Du tar deg selv og andre på alvor og vil gjøre en bra jobb uavhengig av hva du holder på med. Dette gjelder også i sexlivet.

Utadvendte, ekstroverte, har ofte lettere for å snakke om sex og kunne beskrive sine behov. Den innadvendte, introverte, kan synes dette er et vanskeligere tema.

Samtidig er de utadvendte noe oftere utro fordi de er sosiale. De velger miljøer med flere folk og får dermed flere anledninger til å være utro. De er ofte også mer opptatt av action og henger i likhet med faktor fem; intellekt/åpenhet for nye erfaringer, sammen med et ønske om at noe skal skje – gjerne noe nytt.

Den innadvendte personen er i noen grad mindre fornøyd med eget sexliv og har mindre tro på at de kan tilfredsstille partneren sin. De opplever også ofte at de har dårligere kommunikasjon om sex. Utadvendt og innadvendt i denne sammenhengen handler om hvorvidt du får mer energi av å treffe andre mennesker og være sosial, eller om du trives best alene og lader opp batteriene med egentid. Man kan altså være innadvendt og likevel fungere i en sosial setting.

Desto høyere score på faktoren som handler om medmenneskelighet, varme og empati, desto mindre sannsynlig er det at du vil være utro. Dersom du skulle være det, og får en høy score på denne faktoren, vil du få en voldsomt dårlig samvittighet. Personer som er veldig preget av denne faktoren er ofte rimelig fornøyd med eget sexliv og blir en god seksuell partner, siden fokus er å glede andre. Dog kan dette trekket også være noe negativt i kommunikasjonen om sex, siden slike personer er redd for å såre andre, og heller vi si at alt er bra for å unngå konfrontasjon.

Par ler sammen


Man behøver ikke score høyt på dette for å være fornøyd med eget sexliv. Får man en lav score er man ofte en person som tar det han eller hun vil for sin egen nytelse. Dette kan være indikasjoner på at man er en dårlig sexpartner.

Den personen får høy score på faktoren ryddighet og kontroll er mest forpliktet og ansvarlige i relasjonen. Det som skal gjøres, gjøres på en ordentlig og skikkelig måte, og de er som regel tilfredse med sexlivet og i mindre grad utro da de holder seg til forpliktelsene som er etablert i paret.

Får man derimot en lav score på dette, kan det tyde på at man har et noe dårligere sexliv og er mer troende til å være utro.

Generelt er det bedre å score høyt på faktoren temperament, da dette vil si at du har troen på deg selv, god impulskontroll og ser mulighetene fremfor bekymringene. Naturlig nok videreføres dette i sexlivet da du har mer tro på deg selv seksuelt og tør å sette ord på egne behov. Du føler deg også trygg på at du kan tilfredsstille partneren din.

Havner du i andre enden av skalaen her handler det om at du er mer styrt av impulser, mindre selvkontroll og ikke bryr deg så mye om konsekvensen av egen handling. Dette er noe som kan påvirke sexlivet negativt.

Er du en person som er glad i faste rutiner, eller blir du lett begeistret for nye erfaringer og ideer?

Rent generelt kan man si at hvis du er åpen for nye erfaringer er du også en som kan tenkes variere sexlivet slik at det ikke blir en ren rutine. Du ønsker seksuell kommunikasjon og har troen på deg selv som seksuell partner. Dette er dog et punkt det kan lønne seg å være like på. Hvis begge er rutinemennesker, består det seksuelle repertoaret av det samme hos begge. Hvis en har høy score og den andre har lav score, kan det oppstå friksjon.

Hvis du er høy på denne faktoren som handler om «intellekt og åpenhet for nye erfaringer», spesielt i kombinasjon med å være impulsiv og utadvendt, er det noe mer sannsynlig at du er utro.

Vår psykolog Andreas Løes Narum mener at det viktigste er at man må lære seg å snakke om seksuallivet sitt på en eller annen måte, men nettopp når det gjelder sex, blir det lett emosjonelt med frykt for avvisning eller følelsen av å være anklaget for noe. Det er veldig lurt å finne en måte å snakke om det på som ikke er anklagende, men undrende og velmenende.

For mange som allerede har problemer mener Andreas Løes Narum også at det vil være lurt å oppsøke en psykolog eller sexolog fordi det kan være vanskelig å løse det alene når problemet allerede er der.

Flere artikler om forhold
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?

Å finne tilbake til hverandre etter depresjon kan være veldig vanskelig. Les denne artikkelen for tips og øvelser du kan bruke.

Hvorfor er man utro
Hvorfor er man utro?

Lær mer om hvorfor man er utro og hva som forårsaker utroskap og hvordan du og partneren din kan redde forholdet deres sammen.

Hvordan søke om online parterapi | Parweb
Hvordan søke om online parterapi?

Mange av oss har veldig mange motstridende følelser og tanker om parterapi. Her er noen tips til deg som vurderer online parterapi.

Registrer deg og invitér din partner i neste steg