Parweb - Parterapi På Nett - Logo

Krangling i parforholdet

Når det viktigste med krangelen blir å vinne den, kan dere ha havnet i det psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum kaller Historiefella.

Krangling i parforholdet

Mange par krangler om filleting

Mange par krangler om filleting og greier bare ikke å holde fred, selv om det er den hundrede krangelen om temaet, sier han.

Du glemmer å kjøpe melk. Samboeren din greier ikke å holde tilbake frustrasjonen og sier irritert: «Du husker jo aldri noen ting!». Samboeren din ber deg si fra når du må jobbe overtid. Du er stresset og svarer irritert: «Men vi var jo sammen i går!».

– Historien om noe som har skjedd, dannes i to helt forskjellige hoder – ditt hode og din partners. Det finnes like mange versjoner av en historie som det er mennesker involvert, sier parterapeuten.

– Men når en av partene kommer med et påstand om et eller annet som har skjedd, er det veldig mange som tror at det de sier er helt objektivt sett sant og riktig. Dette stemmer ikke helt.

– Subjektivt sett har du helt rett, men partneren din har en annen historie, sier Løes Narum.

Når du kommer med en påstand som for partneren din slett ikke er sann, vil han eller hun oppfatte det som en beskyldning.

– Når dere er fanget i historiefella, vil partneren din nødvendigvis komme med en påstand som skal motbevise din påstand.

Det som da skjer, er at begge går i forsvar. Klaging, kjefting og kritikk hagler, om det som i utgangspunktet kanskje bare handlet om en hybelkanin eller en tom melkekartong i kjøleskapet. Virker dette kjent?

Jakten på gullmedaljen i sporten «hvem kan få siste ordet»


Jakten på gullmedaljen i sporten «hvem kan få siste ordet» er et utmattende prosjekt, som ikke bringer noe godt med seg.

– Om det skulle være slik at den ene partneren får siste ordet, gjør det bare at avstanden mellom dere blir litt større. Det gjelder å få slutt på dette kranglemønsteret så raskt som overhode mulig, sier parterapeuten.

Trenger dere hjelp til å komme dere ut av kranglemønsteret? Prøv stigen Destruktive kranglemønstre på Parweb

Gjennom videoinstruksjoner og oppgaver kan du og partneren din sammen løse opp i fastlåste kranglemønstre.

Flere artikler om forhold
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?

Å finne tilbake til hverandre etter depresjon kan være veldig vanskelig. Les denne artikkelen for tips og øvelser du kan bruke.

Hvorfor er man utro
Hvorfor er man utro?

Lær mer om hvorfor man er utro og hva som forårsaker utroskap og hvordan du og partneren din kan redde forholdet deres sammen.

Hvordan søke om online parterapi | Parweb
Hvordan søke om online parterapi?

Mange av oss har veldig mange motstridende følelser og tanker om parterapi. Her er noen tips til deg som vurderer online parterapi.

Registrer deg og invitér din partner i neste steg