Parweb - Parterapi På Nett - Logo

Ting par krangler om i parforhold

Det er urettferdig når en person må gjøre nesten alt husarbeidet.

Par i maleklær står i aviserÅ være i et sunt forhold betyr å delta i et likeverdig partnerskap; denne likheten må omfatte alle aspekter av forholdet. Dette inkluderer husarbeid.

Det er urettferdig når en person må gjøre nesten alt husarbeidet. Det kan være spesielt frustrerende når du ber om hjelp til husarbeid, og partneren din ikke er villig til å hjelpe eller ikke vil gjøre like mye.

Noen par kan føle at de trenger å søke hjelp av en samtaleterapeut som kan hjelpe dem gjennom spørsmål som dette. Parweb tilbyr guidede videoer med ekspertråd om hvordan du kan forbedre forholdet ditt.

Det er viktig å kommunisere hvordan du vil komme videre. Her diskuterer vi de beste måtene å få partneren din til å hjelpe deg med husarbeidet.

Oppmuntre til samarbeid

Forsøk å unngå å bli anklagende, da dette vil gjøre at partneren tar avstand og kan få ham eller henne til å føle seg mer irritert over å måtte delta i husarbeid. Prøv å bruk språk som inviterer til samarbeid; still spørsmål om hvordan dere begge kan gjøre husarbeid mer effektivt.

Ikke vær for kritisk

Hvis du merker at partneren din ikke ønsker å hjelpe til, kan det være at hun eller han er følsom for kritikk eller negative tilbakemeldinger om hvordan ting blir gjort. Noen mennesker vil bruke negative tilbakemeldinger og kritikk som en unnskyldning for å slippe. De kan tenke at dersom arbeidet ikke blir gjort etter de standardene som er satt, så er det like bra at du gjør det selv og de kan sitte igjen med en følelse av at deres hjelp ikke er velkommen.

For å begrense disse tankene, er det viktig at du som partner prøver å begrense din kritikk mot din partner og lærer deg å erkjenne at dine standarder er dine personlige preferanser. Alle vil gjøre en oppgave på litt forskjellige måter. Ikke fall inn i et mønster der din måte å gjøre ting på er den eneste riktige måten, og i stedet for å kritisere kan det være bedre å foreslå hvordan ting kan gjøres enklere for dere begge i fremtiden. Det er altså bedre å komme med forslag enn krav.

Par som klemmer utendørs

Lag en plan

Sett dere ned og lag en plan for hvem som gjør hva til hvilken tid. Forsikre dere om at dette gjenspeiler den mengde tid og arbeid som dere er enige om at den andre skal gjøre.

Strategien og planen må være skreddersydd for dere som et par. Det kan være greit å være litt fleksibel hvis ting endrer seg i løpet av uken, men planen skal utgå fra hvor mye tid man har. Fleksibilitet skal ikke bety at en part skal rydde opp i det som blir hengende etter, men heller at man kan omrokere og planlegge på nytt slik at man kan holde på planen lengst mulig.

Det kan være nyttig å lage rutiner. Dersom din partner vet hvilken oppgave som skal gjøres når, så vil irritasjonen mest sannsynlig utebli når du ber dem om å gjøre oppgaven første gang.

Bli enige om forventningene

Hvis begge parter klargjør hvilke forventninger dere har til hvor rent huset bør være, eller hvor ofte man trenger å støvsuge, vil dette hjelpe dere med å havne på samme side. Hvis begge forstår hva forventningene er blir det større sannsynlighet at de blir oppfylt.

Hvis det er slik at partneren din gjør mindre husarbeid enn deg, kan det være så enkelt som at de ikke føler at disse tingene trengs å gjøres like ofte som du synes.

Vær spesifikk når du ber om hjelp og beskriver dine forventninger. Det er større sannsynlighet for at de blir oppfylt dersom du ber om spesifikke ting istedenfor å hevde at partneren din aldri gjør noe.

Nærbilde av par som holder hender

Utrykk følelsene dine

I stedet for å bli sint på partneren din, kommuniser at du har blitt såret. Sinne vil føre til at partneren din går i forsvar, men utrykker du at du er såret eller skuffet vil du kanskje inspirere til endring siden du ikke tildeler partneren din skyld.

Prøv å fortell partneren din hvorfor du føler at hun eller han ikke gjør nok, og også hvordan dette påvirker deg.

Sett pris på partneren din

Sett pris på de tingene som partneren din gjør.  Fortell hvilke handlinger som gjør at du føler at du har blitt lyttet til. Det å være positiv og gi partneren din komplimenter for en godt utført jobb, kan oppmuntre til at det blir et vanlig mønster.

Det er selvsagt også greit å be om den samme takknemligheten tilbake. Sørg for at partneren din vet at du også trenger anerkjennelse.

Kjenner du deg igjen i noe av teksten over, så kan Parweb hjelpe deg med å forbedre forholdet ditt slik at dere får det enda bedre. Parweb består av et videobibliotek med instruksjonsvideoer av og med Andreas Løes Narum. Han guider dere gjennom øvelser, og gir dere verktøy for å forstå hverandre enda bedre.

Flere artikler om forhold
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?

Å finne tilbake til hverandre etter depresjon kan være veldig vanskelig. Les denne artikkelen for tips og øvelser du kan bruke.

Hvorfor er man utro
Hvorfor er man utro?

Lær mer om hvorfor man er utro og hva som forårsaker utroskap og hvordan du og partneren din kan redde forholdet deres sammen.

Hvordan søke om online parterapi | Parweb
Hvordan søke om online parterapi?

Mange av oss har veldig mange motstridende følelser og tanker om parterapi. Her er noen tips til deg som vurderer online parterapi.

Registrer deg og invitér din partner i neste steg