Parweb - Parterapi På Nett - Logo

De 5 beste måtene for å komme over utroskap

De fleste tror de vet hvordan de skal opptre hvis de fikk vite at partneren deres har vært utro. Men det er ikke før utroskap rammer deg at du innser hvor uforutsigbare følelsene dine kan være. Så hvordan går du frem? Hvordan kommer du over utroskap?

1. Godta følelsene dine, men ikke ta hevn

Det er normalt å ha mange negative følelser når man nettopp har oppdaget at man har lidd av utroskap. Alt fra sjokk, sinne og frykt til smerte, angst og forvirring er noe de fleste vil føle i ulik grad. Disse følelsene forsvinner ikke med en gang, selv om du bestemmer deg for å tilgi partneren din.

For den som blir rammet av utroskap kan det være lett å ønske å straffe partneren, for eksempel ved å fortelle sine nærmeste om det som har skjedd. Eller enda verre, henge ut partneren din på sosiale medier. Men det beste er å holde hodet kaldt og ikke røpe detaljer om utroskap til familie, barn, slekt og venner.

Komme over utroskap | Parweb.no

2. Prøv å ta vare på deg selv

Det er vanlig at de som opplever utroskap får vanskelige kroppslige reaksjoner. Det kan være alt fra kvalme, konsentrasjonsvansker og tap av matlyst til mage- og søvnproblemer. Prøv derfor å spise sunt. Tilbered gjerne flere måltider på en gang. Oppretthold dine daglige rutiner. Regelmessig trening. Drikk mye vann. Og gå til sengs i tide.

Når hjertet nekter å slutte å slå fort og hardt, er det viktig å puste. Det høres kanskje litt dumt ut, men forskning viser at pusten er nært knyttet til følelsene våre. Å kontrollere pusten er derfor ekstremt viktig. Velg en pusteøvelse som passer deg. Du kan for eksempel telle ned fra hundre, mens du puster dypt og sakte inn gjennom nesen og ut gjennom munnen.

3. Finn ut hva som er sant, men unngå å plassere skylden 

Når man har opplevd utroskap er det helt normalt å ville finne ut nøyaktig hva som har skjedd. Partneren din vil kanskje ikke legge alle kortene på bordet med en gang. Derfor kan det ta tid å få et klart bilde av alle detaljene. En parterapeut kan på en nøytral måte få svar på spørsmålene du har, og hjelpe deg å unngå at du alltid havner i destruktive krangler.

Det er viktig at du ikke overlater ansvaret for at din partner var utro til deg selv. Å skylde på deg selv – eller partneren din eller noen andre for den saks skyld – hjelper deg ikke. Ikke engang spill offer og å bare synes synd på deg selv. Lær av det som skjedde, lev i nuet og prøv å tenke positivt om fremtiden. Du kan komme deg gjennom dette, men du kan trenge hjelp underveis.

Kvinne skriver om sine tanker om utroskap | Parweb.no

4. Skriv ned tankene dine

Når tankene går rundt som en flyr rundt i hodet, kan det hjelpe å skrive ned hva du føler. Du vil bli overrasket over hvordan noe så enkelt kan hjelpe deg med å organisere alle dine vanskelige tanker. Når vi skriver dem ned, blir bekymringene færre og ikke så farlige som vi trodde. Du vil også roe deg ned ved å sette deg ned og la hjernen jobbe metodisk.

Det vil også være lettere å bruke det du har skrevet som huskelapp om du søker hjelp gjennom parterapi. For mange er det lettere å skrive ned i fred og ro hva de føler, sammenlignet med å diskutere det muntlig i sanntid med sin utro partner, som kan komme med innvendinger mot det du sier. Husk at du har rett til din egen mening om det som har skjedd. Ikke la partneren din prøve å påvirke følelsene dine. Dette kan også føre til nye destruktive krangler som ikke hjelper deg i helbredelsesprosessen.

5. Unngå dårlig kommunikasjon

Dårlig kommunikasjon er vanlig i forhold som er rammet av utroskap. Ofte er situasjonen som en kruttønne. Derfor kan det være greit å la en nøytral tredjepart delta i samtalen. Parterapi kan gjøres raskt og enkelt på nett. Du kan for eksempel snakke om hva som førte til utroskapen, diskutere hva du og partneren din lærte av utroskapssaken og komme frem til hva som skal til for å gjenvinne tilliten.

Slik fungerer parterapi

Parterapi har et overordnet mål: å forbedre forholdet mellom deg og din partner. Parterapi kan bestå av at du prøver å forstå hvorfor partneren din var utro. Et annet steg kan være å utforske rollen dere begge spilte i utroskapen, og hvordan utroskapen har påvirket både ditt og din partners liv. Parterapeuten kan også prøve å hjelpe deg med å identifisere når, hvordan og hvorfor forholdet sluttet å fungere. Du vil også få råd om hvordan du unngår dårlig kommunikasjon. En viktig del er å gi dere verktøy for å kunne bygge opp en følelse av tillit, og deretter i fellesskap bestemme hva som må skje for at forholdet skal overleve, og også bli bedre. Les mer om parterapi på nett her.

Mer om utroskap i et forhold
Utro mot sin partner | Parweb - Parterapi på nett
Gjenoppbygging

Mellom 30 og 50 % av oss rapporterer at vi har vært utro mot partneren. Det er lett å gjøre ting man angrer på, også etter at utroskapen er avslørt.

Sprukket hjerte | Parweb - Parterapi på nett
Hvordan redde forholdet etter utroskap?

Parweb tilbyr parterapi på nett for dere som sliter med å finne ut av ting når den ene i forholdet har vært utro.

Er du også et offer for mikroutroskap? | Parweb - Parterapi på nett
Er du også et offer for mikroutroskap?

Snur partneren din mobilen sin vekk når du kommer inn i rommet? Dette kan være tegn på mikroutroskap.

Registrer deg og invitér din partner i neste steg