Parweb - Parterapi På Nett - Logo

Utro mot partneren din

Mellom 30 og 50 % av oss rapporterer at vi har vært utro mot partneren. Det er lett å gjøre ting man angrer på, også etter at utroskapen er avslørt.

Ulrikke og Ulvar hadde sin verste dag en onsdag i oktober. Ulrikke var tilfeldigvis i nærheten da det tikket inn en melding på Ulvars mobil: et nakenbilde ledsaget av teksten "Tenker på deg". Ulrikke forteller at hun ble helt kald, redd, og hun gikk rett i strupen på Ulvar. Hvem er dette? Har du hatt sex med henne? Har du gjort det lenge? Hvor ofte? Var hun bedre enn meg? Hvorfor gjorde du det? Hvor lenge har du løyet for meg? Hvordan kunne du?!

Utro mot sin partner | Parweb - Parterapi på nett


Ulvar oppfattet at han var avslørt, og innrømmet å ha hatt sex med kvinnen på bildet, men forøvrig virket det som om hodet hans var fylt av gips, og selv greide han ikke å si noe som helst. Hvert eneste av Ulrikkes spørsmål genererte ti nye som hun bare måtte få ut.

I frustrasjon over Ulvars manglende respons gikk Ulrikke ut på kjøkkenet for å roe seg. Den første impulsen hennes var å bygge en hær av allierte. Hele familien, barna og alle de kjente måtte få vite hva slags drittsekk Ulvar var!

Ulvar tenkte på hvordan han kunne redusere skadene. Skulle han fortelle alt, eller nekte for det meste? Ulrikke ville uansett ikke kunne finne ut hvor ofte han egentlig hadde hatt sex med Jannike, at de hadde reist til flere storbyer sammen, bodd på dyre hoteller. Han hadde lyst til å skjule alt og håpe på det beste; og hva med tabben på julebordet i fjor, der han hadde klint med en kollega? Alt ville antagelig bli verre hvis han innrømmet det i samme slengen.

De fleste kan reparere et forhold etter utroskap

Frykt for å bli alene og forlatt

Det å oppdage utroskap bringer med seg en helt grunnleggende frykt for å bli alene og forlatt. De fleste reagerer instinktivt på dette. De blir sinte og protesterer desperat og høylydt. Frykten for å miste sin partner kan nærme seg dødsangst. Den eneste livshendelsen som oppleves mer stressende enn et brudd, er om eget barn eller egen partner dør.

Vi snakker altså om voldsomme reaksjoner hos begge parter. Ulvar forteller at han kjente seg lammet. Én ting var at Ulrikke stilte hundre spørsmål uten at han fikk mulighet til å svare. En annen ting var intensiteten og sinnet, fortvilelsen. Han hadde ikke sett for seg at hun, som hadde vist ham sånn måtelig interesse i de siste årene, skulle reagere så sterkt. Senere sier Ulrikke at de sterke reaksjonene hennes også overrasket henne selv. Hun hadde ikke vært klar over hvor høyt hun elsket Ulvar, før hun oppdaget hvor sint og redd hun ble da hun sto i fare for å miste ham.

Søkte etter råd på nett

Heldigvis greide Ulrikke å puste rolig igjen. Hun forsto at hun ikke var den første i verden som oppdaget utroskap, og søkte etter råd på nett. Litteraturen om parforhold beskriver godt hva man må gjøre i hvilken rekkefølge i slike situasjoner.

Da de kom til meg, hadde Ulrikke likevel ikke fortalt noe til barna. Det var klokt av henne. Hun begynte heller ikke å bygge opp en hær av støttespillere mot Ulvar. Mange har angret på at de involverte andre mennesker for fort. Hvordan ville de neste årenes sosiale liv blitt hvis alle skulle hate Ulvar? Det kan være lurt for begge parter å involvere en nær person eller to, men da med tydelige grenser for hva som skal sies til hvem.

Organisere hverdagen på nytt

Ulvar hadde et kort vindu hvor han kunne legge alle kortene på bordet, og det valgte han heldigvis å gjøre. Hvis løgnene fortsetter etter den første avsløringen, blir tilliten mye mer ødelagt enn om alt legges på bordet med det samme.

Jeg ga Ulrikke og Ulvar i oppgave å organisere hverdagen på nytt, slik at den ble delt inn perioder hvor de måtte snakke om hendelsen og perioder hvor livet måtte gå som normalt. De sto opp en time før og brukte den timen til å snakke om temaene jeg ga dem. Resten av dagen prøvde de å leve omtrent som vanlig med barna. På den måten ble det også mulig for dem å senke skuldrene innimellom.

Snakke sammen på en annen måte enn før

De som orker å investere det som skal til, har mye større sjanse for å lykkes. Ulrikke og Ulvar har etablert ritualer som sørger for at de er mer synlige for hverandre i hverdagen. De er enige om at de har kommet hverandre nærmere, blant annet fordi de har måttet bruke tid sammen. De har lært seg å snakke sammen på en annen måte enn før, og de har lært nye ord.

Fem ord som gjenoppbygger tillit, og som kan gjøre det lettere å ta hverandres behov på alvor, er: "Si litt mer om det."

Les mer om parterapi på Parweb

Flere artikler om forhold
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?

Å finne tilbake til hverandre etter depresjon kan være veldig vanskelig. Les denne artikkelen for tips og øvelser du kan bruke.

Hvorfor er man utro
Hvorfor er man utro?

Lær mer om hvorfor man er utro og hva som forårsaker utroskap og hvordan du og partneren din kan redde forholdet deres sammen.

Hvordan søke om online parterapi | Parweb
Hvordan søke om online parterapi?

Mange av oss har veldig mange motstridende følelser og tanker om parterapi. Her er noen tips til deg som vurderer online parterapi.

Registrer deg og invitér din partner i neste steg