Parweb - Parterapi På Nett - Logo

Få det bedre med kjæresten

En kvinne smiler til mannen sin

Jo mer man lærer om seg selv og sin partner, jo sterkere bånd vil dere få.

I dette blogginnlegget ser vi på følelsesmessig nærhet, hvordan man kan lære å kjenne hverandre på et dypere plan og hvordan dette er viktig i et parforhold.

Hva er det?

Når vi skriver «følelsesmessig nærhet» referer vi til den typen nærhet man får til en annen person over tid. Dette båndet med et annet menneske innebærer en følelse av trygghet, at man føler seg akseptert og forstått. Den andre personen forstår hvordan du fungerer og hvordan du reagerer på ulike ting. Den andre personen forstår tankeprosessen din på et intimt nivå. Følelsesmessig nærhet krever en dypere kontakt som tillater alle parter i forholdet å vise følelser som bekymringer og sårbarhet uten å kjenne frykt eller redsel. Dette betyr at du kan være deg selv nesten uten å bekymre deg for hvordan du utrykker deg.

Man har som menneske ulike behov og dermed vil man ha ulike forestillinger av hva følelsesmessig nærhet er. Å lære hva man selv ønsker og hva partneren forventer, vil være noe man lærer seg underveis og en del av prosessen. Les gjerne mer om det er sunt å krangle i et forhold.

Hvorfor er det viktig?

Generelt er et par lykkeligere og friskere i parforholdet når de føler seg fri til å dele følelser, og forstå hverandre på et dypere nivå.

Følelsen av trygghet og kjærlighet som følelsesmessig nærhet gir er så viktig at det ikke er holdbart uten. Andre områder i parforholdet kan bli negativt påvirket, og uten emosjonell intimitet vil parforholdet aldri nå sitt fulle potensiale.

Kvinne som klemte mannen sin en vinterdag

Hvordan kan du forbedre den følelsesmessige nærheten?

Utvikling av følelsesmessig nærhet vil alltid være en pågående prosess, og det er mange måter å bygge den på.

Gjør noe meningsfullt sammen

Det er essensielt for oppbyggingen at man tar seg tid. Prøv å gjør noe som dere vanligvis ikke ville gjort, ta en pause fra hverdagens gamle vaner og gjør noe der dere kan ha en meningsfull samtale eller nye opplevelser sammen. Ikke se på disse aktivitetene som noe som må gjøres, men invester tiden i noe dere begge liker. Sett søkelyset på hverandre som mennesker, snarere enn deler av et parforhold. Å prøve å planlegge for fremtiden er en god øvelse for forholdet ditt, les mer om det her.

Vær sårbar

Det kan være vanskelig, men å blotte seg for hverandre fullt og helt er en strålende måte å styrke parforholdet. Prøv å del noe ekstra, noe som du ellers ville holdt for deg selv. Deler man hemmeligheter eller en tanke man har holdt for seg selv, så kan det invitere partneren til å være sårbar tilbake. Dette vil på sikt gi grobunn for tillitt og ærlighet.

Vær nysgjerrig

For å vise at du er interessert i din partners følelser kan du stille spørsmål du vanligvis ikke ville stilt. Vær nysgjerrig på hvorfor din partner mener og føler det ene eller det andre om bestemte ting. Se bort fra deg selv og prøv å forstå hvorfor hun eller han reagerer. Når man oppmuntrer til denne måten å tenke på, vil man også oppdage at det gir produktive diskusjoner. Forstår du partneren din på dette nivået, kan det vise deg hvorfor de føler og agerer slik i en krangel eller diskusjon.

Vis takknemlighet

Uavhengig av hvor lenge dere har vært i et forhold, vil det alltid være fordelaktig at man viser hverandre takknemlighet for de tingene partneren gjør. Det å erkjenne de små tingene partneren gjør for deg og dere i parforholdet, blir et verktøy videre for tryggere forhold. Daglige bekreftelser og komplimenter kan gi dere en påminnelse om hvorfor dere er sammen og hvorfor dere elsker hverandre.

Hvis du og din partner mangler følelsesmessig nærhet, så kan parterapi være et godt alternativ for å få det bedre sammen. Her på Parweb tilbyr vi en nettbasert tjeneste som er tilgjengelig hvor og når som helst, introduksjonsvideoer og øvelser.

Flere artikler om forhold
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?

Å finne tilbake til hverandre etter depresjon kan være veldig vanskelig. Les denne artikkelen for tips og øvelser du kan bruke.

Hvorfor er man utro
Hvorfor er man utro?

Lær mer om hvorfor man er utro og hva som forårsaker utroskap og hvordan du og partneren din kan redde forholdet deres sammen.

Hvordan søke om online parterapi | Parweb
Hvordan søke om online parterapi?

Mange av oss har veldig mange motstridende følelser og tanker om parterapi. Her er noen tips til deg som vurderer online parterapi.

Registrer deg og invitér din partner i neste steg