Parweb - Parterapi På Nett - Logo

Planlegg fremtiden sammen

Nesten uavhengig av hvor man er i livet, er det lett å føle seg forvirret når du ikke har stabile fremtidsplaner. Planer for fremtiden hjelper deg å opprettholde følelsen av et meningsfullt liv og stabilitet i forholdet.

Sett av tid for å snakke om fremtiden sammen, det er bra for forholdet.

I dette blogginnlegget forklarer vi hvorfor det er viktig å planlegge fremtiden som par og hvilke grep dere kan ta for å lage en plan sammen.

Par som går og snakker tett sammen | Parweb - Parterapi på nett

Hvorfor er det så viktig å planlegge fremtiden?

Å planlegge fremtiden sammen bidrar til å skape et sterkt og varig forhold. Det er mange grunner til at planleggingen av fremtiden kan lede til slike fordeler.

Hvis du tenker tilbake til da dere begynte å treffes, så inkluderte dere mest sannsynlig hverandre regelmessig i hver deres planer, både store og små. Dette skaper bånd som bare blir sterkere om dere fortsetter.

Hvordan påvirker planer parforholdet?

Det å planlegge fremtiden som par, har en dominoeffekt på andre områder av forholdet ditt. Ved å diskutere fremtiden bekrefter du for deg selv og din partner at du vil være sammen og jobbe med forholdet: Du bekrefter ønsket om en felles fremtid. Samarbeid og gjensidig støtte, kan lede til en følelse av større nærhet – at dere er i et kjærlig team. Les mer om o få det bedre med kjæresten din her.

En gyngestol står ved et vindu | Parweb - Parterapi på nett

Hvilken livskvalitet vil du ha?

Første steg for å planlegge fremtiden er å komme frem til hva dere individuelt ønsker å oppnå i livet.

På Parweb tilbyr vi instruksjonsvideoer som introduserer ulike øvelser for å finne ut mer om disse tingene. For å komme til bunns i disse store livsspørsmålene må man svare på denne typen spørsmål:

  • Hvilke aspekter av livet liker dere slik det er?
  • Hva ønsker dere å oppleve mer av?
  • Hva vil du ha muligheten til å prøve?

En av øvelsene kaller vi «gyngestol-testen»: Se for deg at du er blitt gammel og sitter i gyngestolen og svarer på de viktige spørsmålene om livet.

  • Hva skulle du gjerne gjort mere av og hva angrer du på at du brukte mye tid på?

Det neste steget er å sammen gå gjennom og prate sammen om svarene dere får frem. Dere vil kanskje oppdage både likheter og ulikheter i svarene deres. Sørg for å velge å gjøre de tingene som gjør at dere vil bestå «gyngestol-testen» med glans når den tid kommer.

Snakk om håp og drømmer

Meningsfulle spørsmål og ærlige svar på hva man ønsker for fremtiden, er nødvendig for å kunne planlegge, men kan også gi en boost for intimiteten i forholdet. Det kjennes fint å kjenne hverandres håp og drømmer.

Vær ærlig

For at samtalen skal fungere best mulig, må begge parter være ærlige i kommunikasjonen. Livet endrer seg i takt med tiden, og planene man har kan endre seg. Da er det ekstra viktig å holde hverandre oppdatert på hva man føler og hvordan bildet av fremtiden ser ut. Det er denne typen erkjennelse og inkludering som bidrar til et godt parforhold. Hvis partneren din har vært utro, les gjerne mer om hvorfor du er utro, for en bedre forståelse.

Par ler sammen utendørs | Parweb - Parterapi på nett

Aktiv lytting

Et av de vitale aspektene i fremtidsplanleggingen som par er å bekrefte at dere lytter til hverandre og forstår det den andre personen sier. I stedet for å komme med ideer og råd bør du prøve å få ut så mye informasjon som mulig. Ta inn informasjon din partner deler med deg, og ikke glem å oppmuntre ham eller henne til å fortelle mer. Still spørsmål som «Kan du fortelle mer om det?». Ved å lytte aktivt viser du at du er interessert i partneren din, og det bidrar til å gjøre at partneren din føler seg forstått.

Les mer om ting man tar for gitt i parforholdet her.

Virkeliggjør hverandres ambisjoner

Når dere har snakket om og delt ambisjoner og fremtidsplaner med hverandre, er det på tide å finne ut hva og hvordan dere kan gjøre disse til realistiske mål.

Hvordan kan dere sammen i de kommende månedene og årene aktivt hjelpe hverandre å oppnå målene? Ligner noen av målene hverandre? Hvilke er ulike og hvordan kan dere innlemme disse i livet deres?

Organiser målene ved å lage en prioriteringsliste. På denne måten skaper dere en gjennomførbar livsplan. Er det noen ting dere må lage kompromisser om? Hvordan kan dere hjelpe hverandre med ambisjonene for fremtiden? Prøv å tenke løsningsorientert når dere møter utfordringer. Ved å gjøre en slik øvelse sammen, styrker dere forholdet. Dere støtter hverandre og viser at dere kan samarbeide.

Iverksett planen

Når listen er laget og planen er klar er det på tide å iverksette planen. Dere må jobbe inn planen i hverdagslivet på den måten dere har blitt enige om, og det er viktig å følge godt med på fremgangen.

Tenk både kortsiktig og langsiktig

Det er helt essensielt at dere diskuterer de store ambisjonene for livet sammen, men også viktig å ikke glemme hverdagen. Som ordtaket sier, er det de små tingene som betyr noe.

Ha gjerne små ting å se frem mot i tillegg til å jobbe mot de store ambisjonene, og oppdater hverandre regelmessig på hva som foregår i deg – din partner er ikke tankeleser...

Nærbilde av hender som holder kopp te | Parweb - Parterapi på nett

Hvis dere vurderer parterapi, eller bare trenger å lære noen grep for å få det bedre, tilbyr Parweb dette som en nettbasert tjeneste. Våre introduksjonsvideoer og øvelser er bare et tastetrykk unna. Vår erfarne psykolog Andreas guider dere gjennom videoene og øvelsene.

For mer informasjon er du hjertelig velkommen til å kontakte oss. Vi gjør par tryggere!

Flere artikler om forhold
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?

Å finne tilbake til hverandre etter depresjon kan være veldig vanskelig. Les denne artikkelen for tips og øvelser du kan bruke.

Hvorfor er man utro
Hvorfor er man utro?

Lær mer om hvorfor man er utro og hva som forårsaker utroskap og hvordan du og partneren din kan redde forholdet deres sammen.

Hvordan søke om online parterapi | Parweb
Hvordan søke om online parterapi?

Mange av oss har veldig mange motstridende følelser og tanker om parterapi. Her er noen tips til deg som vurderer online parterapi.

Registrer deg og invitér din partner i neste steg