Parweb - Parterapi På Nett - Logo

Hvorfor er man utro?

Det er mange ulike grunner til at man er utro, men mange ganger er det ubalanse i forholdet, at man har sklidd fra hverandre eller behov for oppmerksomhet. Lær mer om hva som forårsaker utroskap og hvordan du og partneren din kan redde forholdet deres sammen.

Hvorfor er man egentlig utro mot partneren sin?

Det finnes ikke noe enkelt svar på hvorfor du velger å være utro mot partneren din, men det er et par vanlige underliggende årsaker. Når to personer er i nære relasjoner over lengre tid, er det lett å komme inn i rutiner og sette seg fast i hverdagen for å si det sånn.

Fordi hver dag blir for lik den neste, eller at en partner kan ta mer ansvar enn en annen, er det ikke uvanlig å begynne å lengte etter noe utenfor forholdet.

Les mer her om du også er et offer for mikroutroskap.

Det handler sjelden om å være slem

Det er ikke slik at man først og fremst velger å være utro for å skade partneren sin, det handler snarere om å dekke egne behov, ha det bra eller føle at man gjør noe med sitt eget liv.

Det er først i etterkant at skyldfølelsen sniker seg inn og skammen over å ha sex med en annen person, eller andre tar over.

Hvilke årsaker ligger bak utroskap?

Selv om de ovennevnte årsakene er de vanligste, er det en håndfull andre årsaker som forårsaker utroskap i forhold. Folk har forskjellige grunner til at de gjør som de gjør. Her er fem vanlige årsaker.

At du føler deg neglisjert av partneren din

Sjelden er denne grunnen fordi folk velger å være slemme mot hverandre. Det kan rett og slett være så enkelt som å ha et annet kjærlighetsspråk enn partneren din og at de i stedet, helt ubevisst neglisjerer en.

For å oppsummere kjærlighetsspråket så enkelt som mulig, er fysisk kontakt, tjenester, gaver, bekreftende ord og tid sammen.

Dersom ditt kjærlighetsspråk skiller seg fra partnerens, kan det derfor føre til utroskap på sikt.

Begjær og tilfeldigheter

Det er relativt vanlig at utroskap oppstår på grunn av lyst og tilfeldigheter. For eksempel, hvis du er i en situasjon hvor du er misfornøyd i forholdet ditt og du har en kollega eller venn du tiltrekkes av, kan utroskap oppstå.

Frykt for nærhet eller engasjement

Noen mennesker har rett og slett en dyptliggende frykt for nærhet eller forpliktelse. Når et forhold begynner å bli litt for seriøst i forhold til det man liker, kan dette føre til at folk søker seg utenfor forholdet for å være utro.

Dette er fordi du kanskje vil finne tilbake til komforten for eksempel, eller å distrahere deg selv ved å møte dine behov for sex.

Ubalanse i forholdet

Det er lett for en ubalanse å komme inn i et forhold. Det er ofte så enkelt som at en av partene i forholdet tar mer ansvar rundt hjemmet eller økonomisk.

Dette kan føre til en dynamikk der den ene parten blir noe av en forelder til den andre. Utroskap kan da være et attraktivt valg når du trenger å føle deg verdsatt av en likesinnet.

Problemer med selvtillit

Utroskap kan skyldes at en person føler seg veldig usikker på seg selv. Det kan være vanskelig å fortelle partneren din at du er i et forhold med. For å styrke selvtilliten kan det da være behov for oppmerksomhet fra mer enn én person for å bekrefte følelsen av usikkerhet.

Ofte ønsker denne typen personer bare å kunne bygge opp selvtilliten sin ved å gjøre det de føler for, noe som kan inkludere utroskap.

Utroskap i seg selv er sjelden hovedårsaken bak denne oppførselen, og handler veldig ofte om oppmerksomheten de får.

Hvordan forebygge utroskap i forholdet?

Det er viktig å forstå at du aldri kan garantere at forholdet ditt vil være fritt for utroskap. Til slutt krever det minst to personer for at det skal være et forhold, og du kan egentlig bare kontrollere dine egne handlinger.

Med det sagt er det ting du kan gjøre for å forhindre utroskap i forholdet ditt så mye som mulig. For å forhindre det sviket som utroskap er og også for å kunne føle mer tillit til partneren din.

Sett fornuftige grenser

Dette betyr å være villig til å stå opp for deg selv og faktisk stå ved disse grensene når behovet oppstår. Å være der for hverandre i forholdet er ikke det samme som å prøve å løse hverandres problemer for hverandre.

Mange forhold blir ofre for dette og går over grensen når det gjelder sunn atferd.

Det beste du kan gjøre for partneren din er ofte å la dem ta tak i sine egne problemer, mens du er med dem som støtte og lytter til det de sier og viser tillit.

Vær åpen med partneren din

Dette gjør dels partneren din mer villig til å fortelle om ting som plager dem, men reduserer også risikoen for at de oppsøker forholdet for sex med noen andre.

Selv om det kan være vanskelig å snakke om hva som helst i et forhold, er det viktig at dere begge er åpne og ærlige med hverandre for å være så glade som mulig i forholdet deres og forhindre utroskap.

Les mer her om hvordan dere planlegger fremtiden sammen.

Vilje til å forlate forholdet

Det betyr ikke nødvendigvis at man skal ha en vilje til å forlate forholdet, men heller at den alltid skal være der for å styrke grenser i forholdet.

Det er alltid positivt å ha dette som et alternativ i et forhold, slik at begge parter vet at i verste fall kan forholdet faktisk ta slutt og at det er veldig viktig å forstå alvoret når en partner føler seg utsatt.

Dette kan gjelde alt fra utroskap til emosjonelle eller verbale overgrep som du kan bli utsatt for i et forhold. Men selv under mindre ekstreme forhold er det nyttig for begge parter å huske på at forholdet kan ta slutt.

En av de vanligste feilene du kan gjøre i et forhold er å ta hverandre for gitt, noe som kan få begge til å søke andre partnere utenfor forholdet.

Kan man overvinne utroskap sammen?

Selv om det ofte kan ta lang tid, er det fullt mulig å gå videre sammen etter utroskap og at man kommer nærmere hverandre i forholdet.

Nøyaktig hvordan man går frem etter utroskap er forskjellig fra ulike forhold og om en eller begge personer i forholdet har vært utro.

Men så lenge begge ønsker å bruke tid og energi på å redde forholdet, er det i mange tilfeller mulig å gå videre etter utroskap. Men hvordan går du frem for å bli kvitt utroskap og det at partneren din har vært utro?

En psykolog kan være til nytte for begge parter

I noen forhold kan det være vanskelig å kunne snakke med hverandre på riktig måte om ting som utroskap.

Derfor kan det være lurt å søke hjelp hos en psykolog som hjelper deg og partneren din å snakke ordentlig igjen, selv om det er vanskelig å snakke om.

Hos en psykolog kan man også få visse øvelser å utføre med hverandre som handler om hvordan man kommer over utroskap, les mer om parterapi her.

Les bøker om utroskap

Det hender at når andre er utro kan være veldig isolerende, og det kan være vanskelig å vite hvordan man føler eller hva man skal tenke. Mange trenger derfor å lese andres historier om lignende situasjoner slik at de har referanserammer å bruke.

Les derfor gjerne om hvordan andre par har reddet forholdet på ulike måter etter at en av dem var utro. Du kan også ta del i andres historier på andre måter, for eksempel gjennom podkaster eller lignende også.

Ved å lytte til andre mennesker og deres historier og hvordan de har det, blir det lettere å forstå hva du selv trenger og ønsker.

Så lenge du og partneren din ønsker og bruker den tiden som trengs, er ingenting umulig.

Sammendrag

Utroskap er noe mange forhold går gjennom. Selv om det er mange forskjellige grunner til at folk er utro, er det fullt mulig å redde forholdet deres etter utroskap med hardt arbeid og tid.

Det viktigste er å huske å sette grenser for hverandre og at dersom man ønsker å komme seg gjennom utroskap og legge ned tiden som kreves, er det fullt mulig.

Selv om du aldri kan garantere at utroskap ikke vil forekomme i forholdet ditt. Så det er skritt du kan ta for å redusere risikoen, samt tegn du bør se etter.

Nedenfor er flere vanlige spørsmål og vi i Remainly håper at vi har klart å hjelpe deg med spørsmålet ditt, hvorfor er man utro?

Ofte stilte spørsmål om hvorfor man er utro

Er det mulig å redde et forhold etter utroskap?

Ja, det er fullt mulig å redde et forhold etter at en eller begge parter har vært utro. Så lenge det er vilje til å redde det du har og du også er villig til å legge tid og energi i å jobbe med å redde det, er det slett ikke umulig.

Faktisk kan et forhold bli sterkere enn før etter å ha reddet forholdet etter noen har vært utro.

Hva er den beste måten å finne tilbake til hverandre etter utroskap?

Hvert forhold er unikt, dette gjelder også hvordan man finner tilbake til hverandre etter å ha vært utro.

Men i mange tilfeller kan det være en god idé å søke hjelp hos en psykolog for å sikre at eventuelle diskusjoner blir fornuftige, en psykolog har de verktøyene som trengs.

I tillegg er ærlighet det viktigste, å kunne være åpen med partneren din, men også med sel. Det tar tid og krefter å komme over når folk har vært utro. Les mer om hvordan du finner hverandre tilbake etter utroskap her.

Hvor vanlig er utroskap?

Ifølge undersøkelser har omtrent hver tredje voksne nordmann vært utro mot sin partner. Så utroskap er ikke så uvanlig. Når det gjelder årsaken til utroskapen, svarer undersøkelsen også på dette.

Blant menn skyldtes det hovedsakelig begjær i øyeblikkets hete, mens det for kvinner hovedsakelig skyldtes misnøye i forholdet.


Flere artikler om forhold
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?
Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?

Å finne tilbake til hverandre etter depresjon kan være veldig vanskelig. Les denne artikkelen for tips og øvelser du kan bruke.

Hvordan søke om online parterapi | Parweb
Hvordan søke om online parterapi?

Mange av oss har veldig mange motstridende følelser og tanker om parterapi. Her er noen tips til deg som vurderer online parterapi.

To kvinner sitter tett sammen og ler | Parweb - Parterapi på nett
De 5 beste måtene for å komme over utroskap

Det er ikke før utroskap rammer deg at du innser hvor uforutsigbare følelsene dine kan være. Så hvordan går du frem? Hvordan kommer du over utroskap?

Registrer deg og invitér din partner i neste steg